Použitie resuscitačného setu

Použitie resuscitačného setu

25. máj 2022

Ak sa ocitnete v situácii, kedy bude potrebné resuscitovať postihnutú osobu, je dôležité konať rýchlo a postupovať podľa pokynov na resuscitačnej súprave. Pri resuscitácii ide o čas a každá sekunda sa počíta. So správnymi nástrojmi a vedomosťami môžete niekomu zachrániť život.

Resuscitačné sady sa zvyčajne dodávajú s návodom, ale ak si však nie ste istí, ako ich správne používať v núdzových prípadoch kontaktujte tiesňovú linku 112. Operátor vás prevedie jednotlivými krokmi resuscitácie, kým nepríde lekárska pomoc.

Je dôležité vedieť, kedy použiť resuscitačnú súpravu. O resuscitáciu by ste sa mali pokúsiť len vtedy, ak osoba nereaguje a nedýcha. Vo všeobecnosti proces zahŕňa umiestnenie tvárovej masky na ústa a nos obete, pripevnenie resuscitačného vaku - resuscitátora k tvárovej maske a stláčanie resuscitačného vaku na zabezpečenie vdychov.

Prvým krokom je odstránenie cudzích predmetov z ústnej dutiny a uloženie pacienta tak, aby mal voľné dýchacie cesty. Zvolíme masku vhodnej veľkosti, pripojíme k ambuvaku a priložíme k tvári. Rýchlym stlačením a uvoľnením vaku zabezpečíme prísun vzduchu do pľúc postihnutého a zároveň dostatok času na vydýchnutie a opätovné rozšírenie vaku. Počas pumpovania sledujte pohyb hrudníka a únik vzduchu pri výdychu pacienta. Pre zachovanie priechodných dýchacích ciest je vhodné použiť vzduchovod (t-tubus). Vzduchovod okrem zabezpečenia lepšej ventilácie pľúc zabraňuje duseniu pacienta.

Ak je potrebný krátkodobý prísun kyslíka pri zástave, poruchách alebo ťažkostiach s dýchaním použite kyslíkovú fľašu naplnenú medicínskym kyslíkom.

Kyslík sa používa:

  • pri umelej pľúcnej ventilácii pri zástave dýchania a resuscitácii
  • pri podpornom dýchaní
  • pri inhalácii kyslíka

Bezvedomie je stav, kedy pacient nereaguje na žiadne vonkajšie podnety. Tento stav môže byť sprevádzaný zapadnutím jazyka, čo spôsobuje dusenie. Na vyťahovanie jazyka je určený špeciálny vyťahovač, ktorý pevne uchytí jazyk k manipulácii. V bezvedomí často dochádza ku kŕčom v oblasti sánky. V tomto prípade je potrebné násilne otvorenie ústnej dutiny za pomoci roztvárača úst - pinocchio a následne vykonať kroky k eliminácii dusenia a zabezpečeniu priechodných dýchacích ciest.

Obsahom každej správnej resuscitačnej sady je odsávačka s katétrom. Ide o nástroj, ktorý sa využíva k odsávaniu sekrétu, hlienu a iných tekutín z oblasti nosných a ústnych dutín. Katéter je potrebné zaviesť do oblasti výskytu tekutiny, ktorú je potrebné odsať. Odsávačka je vybavená pumpičkou a nádobkou, ktorá uľahčí proces odsávania.

Je tiež dôležité skontrolovať dátum spotreby na súprave a v prípade potreby ju vymeniť. Pri správnej starostlivosti a údržbe bude vaša resuscitačná súprava neoceniteľným prínosom v núdzovej situácii.

© Sun Medical Slovakia s.r.o.,
Kuzmányho 13, 934 05 Levice
Webdesign od DIGISYS