Čo je resuscitačný set?

Čo je resuscitačný set?

25. máj 2022

Resuscitačná súprava je núdzové zdravotnícke zariadenie, ktoré pomáha obnoviť dýchaciu činnosť a činnosť srdca u osoby, ktorá prestala dýchať alebo ktorej prestalo biť srdce. Preto vám prinášame resuscitačný set so všetkým, čo potrebujete pre záchranu ľudského života.

V roku 2018 vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky opatrenia, z ktorého vyplýva, že POVINNOU VÝBAVOU KAŽDEJ AMBULANCIE je RESUSCITAČNÝ SET, ktorý obsahuje nasledovné súčasti:

  • T – tubus (ústny vzduchovod) v najmenej troch rôznych veľkostiach pre mužov, ženy, deti a dorast
  • ambuvak (samorozpínací dýchací vak) s tvárovými polomaskami v dvoch veľkostiach
  • kyslíková fľaša a redukčný ventil
  • kyslíková maska
  • odsávačka a odsávací katéter v dvoch rôznych veľkostiach

Na trhu sa stretnete s rôznymi typmi setov, ale všetky majú rovnaký základný cieľ: pomôcť zachrániť život. Život človeka je na prvom mieste, preto je dôležité vybrať si správny resuscitačný set. Vyberte si ten náš od Sun Medical Centrum obsahujúci všetko pre záchranu ľudského života.

Resuscitačné súpravy sa zvyčajne používajú v dvoch situáciách, keď osoba prestala dýchať a keď jej prestalo biť srdce. V oboch situáciách je cieľom tejto sady pomôcť obnoviť normálnu funkciu pľúc a srdca. K potrebe resuscitácie môže dôjsť u dospelých, detí a dojčiat. Na trhu je k dispozícii mnoho rôznych typov resuscitačných súprav, preto je dôležité vybrať si takú, ktorá je vhodná pre rôzne situácie. Takéto sady zvyčajne obsahujú ústny vzduchovod, kyslíkovú masku a katéter. Môžete sa stretnúť aj s rôznymi doplnkami ako sú rukavice, rúška a podobne.

Resuscitačné postupy pri poruchách dýchania a krvného obehu sú vo väčšine prípadov rovnaké a možno ich použiť skoro vždy a všade bez ohľadu na príčinu poruchy.

Náš resuscitačný set obsahuje:

  • T – tubus (ústny vzduchovod) v troch veľkostiach pre mužov, ženy, deti a dorast,
  • ambuvak (samorozpínací dýchací vak) s tvárovými polomaskami v dvoch veľkostiach,
  • kyslíková fľaša s objemom 1 liter (opakovane plniteľná) s redukčným ventilom a manometrom,
  • kyslíková maska so spojovacou hadičkou,
  • odsávačka a odsávacie katétre v dvoch rôznych veľkostiach,
  • Pinocchio – závitový roztvárač úst,
  • vyťahovač jazyka
  • plastový kufor

Pri resuscitácii za pomoci našej sady prosím postupujte podľa inštrukcií. Ak nie ste vyškolení v resuscitácií, najlepšie je požiadať niekoho o pomoc. Resuscitácia osoby môže byť náročná psychicky aj fyzicky, preto je dôležité byť pripravený.

Resuscitačný set spĺňa parametre v zmysle Výnosu MZ SR Č. 09812/2008-OL. Sada je určená špeciálne pre ambulancie slovenských lekárov (všeobecných, odborných, pediatrov i zubárov). Obsah sady spĺňa podmienky Vestníkov MZ SR a MZ ČR. Použitie sa odporúča vyškoleným pracovníkom.

T - tubus

T - tubus je trubica na aplikáciu umelého dýchania, ktorá eliminuje kontakt s ústami pacienta. Zachováva priechodné dýchacie cesty a znižuje riziko dusenia. Set obsahuje 3 veľkosti vhodné pre mužov, ženy, deti a dorast. Vzduchovody sú anatomicky tvarované a vyrobené z kvalitných materiálov.

Ambuvak

Ide o pomôcku, ktorá uľahčuje pľúcnu ventiláciu. Použitie ambuvaku pri umelom dýchaní je efektívnejšie než samotné dýchanie z úst do úst. Cieľom je obnoviť pacientovi dýchanie. Vak má ideálne rozpínateľné vlastnosti. Obsahom sady sú aj 2 polomasky v rôznych veľkostiach.

Kyslíková fľaša o objeme 1l

Fľaša je naplnená medicinálnym kyslíkom, opakovane plniteľná, vybavená certifikovaným regulačným ventilom s manometrom.

  • Plnenie kyslíkových fliaš, môžu vykonávať len certifikované firmy.
  • Na fľaši je vyrazené číslo výrobnej šarže lieku a jeho expirácia.
  • Disponuje vyhlásením o zhoda - Declaration of conformity according to European Directive 2010/35/EU

Kyslíková maska

Maska je vybavená spojovacou hadicou ku kyslíkovej fľaši a gumičkou na upevnenie okolo hlavy.

Pinocchio – závitový roztvárač úst

Používa sa v prípade potreby násilného otvorenia úst a spriechodnenia dýchacích ciest pri kŕči v oblasti sánky. Pinocchio ma kužeľový tvar so závitom.

Odsávačka a odsávacie katétre

Ručná odsávačka s nádobkou a odsávacím katétrom slúži na odsávanie sekrétov a hlienov z ústnych a nosných dutín. Odsávačka s pumpičkou majú nízku hmotnosť, sú ergonomické a ľahko použiteľné.

Vyťahovač jazyka

Vyťahovač jazyka slúži na vytiahnutie zapadnutého jazyka pri bezvedomí pacienta. Nástroj má nožnicový tvar s ideálnym tvarovaním z odolného materiálu.

© Sun Medical Slovakia s.r.o.,
Kuzmányho 13, 934 05 Levice
Webdesign od DIGISYS